1. Aankomst

¡Hola mis amigos! Het komt u wellicht koud op het dak, maar wij zijn gisteren de hitte van het Nederlandse ontvlucht en bevinden ons hoy in de pittoreske bed & ontbijt herberg El Aguila Libre te Alfarnatejo, welke deskundig uitgebaat wordt door onze goede vriend en herbergier Arend en zijn lieftallige vrouw Denise, bij een dragelijke temperatuur van om en nabij de 27 graden en een fijn verkoelend briesje. Enkele van u weten dat een mens het slechter kan treffen. En traditiegetrouw worden er rond onze aankomst in diverse aanpalende dorpen uitbundige feria’s georganiseerd waarbij kosten noch moeite worden bespaard om ons gunstig te stemmen en ons verblijf te veraangenamen. Zo werden we gisteren getracteerd op een zogenaamde recreacíon waarbij de strijd om het vergulde beeld van de maagd van Monsalud uit de zeventiende eeuw werd nagespeeld waarbij moren en christenen elkaar zoals te doen gebruikelijk in die dagen elkaar vakkundig het leven zuur maakten door moord en brand en andere narigheid. Uiteindelijk hebben de christenen gewonnen en op die manier het beeld terugverkregen waardoor het koninkrijk van Granada werd veiliggesteld. Dit werd dus gisteren door getalenteerde acteurs en figuranten en luide knallen dunnetjes overgedaan in het decor van Alfarnate wat zich voor zulke evenementen uitstekend leent. Onnodig te melden dat ook deze keer de moren het moesten ontgelden.

Daarna zijn we naar Los Romanes getogen waar een optreden van de door ons zeer gewaardeerde Free Soul Band met de geweldige bluesband Fernando Belaztegui y Los Culpables in het voorprogram het begin van onze vakantie opluisterde zodat we kunnen stellen dat deze eerste dag een doorslaand succes genoemd kan worden. Het lichte prikkeltje in mijn hoofd deze ochtend bewijst dat in ieder geval wel.