6

[ad_1]

De weersverwachtingen wisten ons te melden dat het deze dag kommer en kwel zou zijn. Dus planden wij ons voorgenomen bezoek aan het Bilbao’s Guggenheim museum voor vandaag en namen we afscheid van Cantabria om weer richting Baskenland te reizen. Dit voormalig twistgebied waar het nu alweer enkele decennia pais en vree is, heet in het Spaans País Vasko, maar zelf noemen de Basken, die een eigen taal voeren dit Euskadi.

Zoals bij ons de Friezen ook hun eigen taal hebben, hebben de Euskadis dit ook, maar waar wij van het Fries nog wel een ei kunnen bakken, wens ik u veel succes met het Euskara.

Zo zeggen zij bijvoorbeeld “bi ardo gorri mesedez” waar wij “dos vino tinto por favor” zouden zeggen. Dit eenvoudige voorbeeld van het bestellen van twee glazen rode wijn geeft aan wat voor moeilijkheden we hier op taalgebied tegenkomen. Gelukkig is alles hier ondertiteld en spreken ze tweetalig, maar toch. Saski onak!

Entonces, na een uurtje tuffen bereikten we Bilbao, dat weliswaar de grootste stad van Baskenland is, maar niet de hoofdstad en ik wist dat de plaatselijke jeugdherberg parkeerplaatsen voor campers aanbood voor een tientje p.p. waarbij we dan ook van alle faciliteiten van dit hostel gebruik mochten maken. Dat viel ons best mee en na wat grondig schrob- en schuurwerk waren we weer fris en fruitig en konden we aanvangen met het cultureel gedeelte van deze vakantie.

Het spreekt vanzelf dat alleen al het bouwwerk van het museum alleen al imposant en indrukwekkend is. Maar ook de kunstwerken eromheen zijn de moeite waard. In het museum zelf was de expositie van de werken van Richard Serra, A Matter Of Time, groots en imponerend. Verder was er een tijdelijke overzichtstentoonstelling van de werken van Jenny Holzer, een Amerikaans conceptionele kunstenmaakster die vooral heel veel (echt héél veel) dingen vindt en dit dan opnoteerd. Vroeger op pamfletten maar nu bij voorkeur op ledschermen. Ik vond een hele verdieping van het museum nogal veel maar dat is dan mijn bescheiden mening.

Verder adviseer ik u van harte dit museum eens te bezoeken. Dan kunt u net zoals wij de avond daarop doorbrengen in de oude stad, Kasko Viejo waar het leven op straat wordt gevierd met bier, wijn en pintxos. Dat wij de laatste metro hebben gemist, is eigenlijk niet de moeite waard om te vermelden, ware het niet dat de taxirit daarvoor in de plaats terug naar de camper dat wel was. Als u dacht dat Amsterdamse taxichauffeurs nogal kwistig gas kunnen geven, dan moet u hier eens een taxi nemen. Neem wel een extra clausule op in uw reisverzekering!













[ad_2]

Source

2 Reacties

Reacties zijn gesloten.