14

[ad_1]

Zo, over tot de orde van de dag. Nu alle ellende van de bosbranden achter de rug is, kunnen we verder gaan met waar we mee bezig waren: vakantie en luieren. We zijn lekker naar het strand geweest van het Embalse de San Juan. Ik heb u in vorige edities al wel eens hierover verteld. Even kort in de herhaling.

Spanje heeft meer dan 350 stuwmeren en de meeste zijn aangelegd in opdracht van dictator generaal Franco die hiervan zijn hobby had gemaakt. Zijn visie was dat het “vloeibare goud” de basis was voor een onafhankelijk Spanje. Dat hij dit niet altijd in overleg deed, en daarbij dus vele cultuur-historische schatten onder water zette, was van ondergeschikt belang. De meeste stuwmeren zijn voorbestemd voor de landbouw, drinkwatervoorziening en stroomopwekking en het is daar dan niet de bedoeling dat u uzelf hier in gaat vermaken door met zijn allen daar te gaan zwemmen. Dat is ten strengste verboden. Echter zijn er een paar die eigenlijk over waren, zeg maar een soort reserve-stuwmeren, want je weet maar nooit wanneer je er een tekort komt en dan is het altijd handig om er een paar achter de hand te hebben.

Later is men hier wat liberaler in geworden en heeft men enkele stuwmeren voor recreatieve doeleinden in gebruik genomen, waaronder het stuwmeer bij ons om de hoek.

Maar zo is het ook altijd handig als er bosbranden zijn om hier uw bluswater uit te betrekken. Dat gebeurde de afgelopen dagen dus veelvuldig. En nog steeds, want die in onze achtertuin zijn nu wel geblust, maar er woedden nog diverse andere branden die moeilijk te blussen lijken.

Maar hieronder ziet u een foto van het meer van onze eerste vakantie hier vier jaar geleden en een vanaf het zelfde punt vandaag. U ziet met eigen ogen hoe schrikbarend laag het water hier staat. Dat is enkel en alleen het gevolg van de enorme droogte die al jaren hier heerst, en waardoor deze branden dus makkelijk kunnen ontstaan.

Welnu, genoeg hierover. Ik laat het verder aan de knappe koppen hiervoor een oplossing te verzinnen, want ooit gaat dit niet goed.

Entonces. Het is hier dus weer heerlijk vertoeven. De temperaturen zijn overdag tegen de 40 graden met een gevoelstemperatuur van 50. Gelukkig koelt het ‘s avonds af en was het gisterenavond om klokslag 00.00 uur een frisse 31° Celsius. U snapt dat wij lekker buiten hebben gegeten en onze rode wijn gekoeld nuttigen.

[ad_2]

Source

2 Reacties

  1. jeetje wat een verschil! Ziet er toch een stuk minder mooi uit dan een paar jaar geleden. Gelukkig kunnen jullie wel weer genieten van de laatste week maar dat het allemaal indrukwekkend en zorgelijk is, staat als een paal boven het eh…gezakte water.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*