1. Andalusië

Het was een lange reis vrienden van dit reisverslagenblogje. Op de, zelfs voor een doordeweekse werkdag, hondsvroege tijd van 07.09 uur stond de chauffeur van lokaal taxibedrijf Taxiline bij ons voor de deur om ons naar het station te vervoeren alwaar wij de Intercity Direct hoopten te halen die ons, als hij zou rijden, ons naar Brussel Zaventem Airport zou brengen alwaar wij over zouden stappen op een directe lijnvlucht van de firma Ryanair naar het mooie Andalusië, waar wij dit jaar nog niet hadden vertoefd, en zover onze herinnering het toelaat is dit in de afgelopen 15 jaar dan ook nog niet voorgekomen. Lees verder… “1. Andalusië”

2. Zahara de la Sierra

Waarom toch, vraag ik mijzelf af, hebben die Mooren ten tijde van de stichting van Al-Andalus, zo rond de 8e eeuw, gemeend hun dorpen en nederzettingen boven op de talrijke bergtoppen in dit gebied te moeten bouwen.

De algemeen heersende verklaring hiervoor is dat men dan goed overzicht had en men hun vele vijanden goed kon zien aankomen. Maar die voordelen lijken mij niet op te wegen tegen het massaal slijten van knie,- heup, en andere gewrichten om iedere keer maar weer die berg op te moeten klauteren. Lees verder… “2. Zahara de la Sierra”

3. Valle de Bocaleones

Deze ochtend liet de zon het weer afweten wat natuurlijk niet goed voor de bruiningsgraad is, maar aan de andere kant wel positief is voor het hardloopschema, want over twee weken is de Bredase singelloop en dan dien ik een prestatie weg te zetten en geen modderfiguur te slaan.

Dus heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt en mijn nieuw zapatos de correr aangetrokken en een rondje in de vallei van de leeuwenbekken, want zo vertaald Bocaleones zich, getrokken. Lees verder… “3. Valle de Bocaleones”

4. Cinco Lunas …

Aan alles komt een eind dus ook aan ons bezoek aan vakantieverblijf Cinco Lunas en na een mooie wandeling en een hartelijk afscheid van Gonzalo en Deborah zijn we met de huurauto richting onze vrienden van herberg El Aguila Libre vertrokken. Ik hoef u inmiddels niet meer te vertellen waar dat op uitdraait. Proost en salud! Tot snel! Lees verder… “4. Cinco Lunas …”

5. Colmenar

We zijn inmiddels een paar dagen bij onze vrienden Arend en Denise en dat is natuurlijk altijd garantie voor gezelligheid en vertier. De waard en waardin zorgen altijd prima voor hun gasten en dus werden we onthaald met een hapje en een drankje. De volgende dag moesten we daar even van bekomen en dat doet men dan op het strand. Daar is verder niet zoveel over te vertellen; het was rustig en vloed. En uit de wind was het heerlijk. De lunch bij het strandtentje was enorm. Het voorgerecht was genoeg voor vijf personen en de vis was zo uit de zee op mijn bordje beland. Lees verder… “5. Colmenar”

6. Sierra Camarolos

Mocht u zich zorgen maken over de afname van het insectenbestand in Nederland, zoals in de media veelvuldig wordt vermeld: maakt u zich geen zorgen; ze zijn hier. Ze waren de Hollandsche flutzomer zo zat, dat de vliegen, wespen, muggen, bijen, hommels en wat al niet meer massaal naar Spanje geëmigreerd zijn. We kunnen niet in onze hangmat liggen of op het strand. Ze zijn overal. En zitten ondanks onze dagelijkse douche- en onderhoudsbeurten bij voorkeur op onze kuiten of andere ontblote ledematen. Of op onze etenswaren. En toen we de berg op gingen wandelen. Hier ten lande is er geen insectentekort kan ik u melden. Lees verder… “6. Sierra Camarolos”

7. Torremolinos

Even geleden was ik tegen goede vriendin Ilse, de leukste barvrouw van Breda e.o. aan het pochen dat we weer op vakantie gingen. “Oh wat gezellig” zei zij opgewekt. “Ik toevallig ook”. “O ja? Waar naartoe dan?” “Naar Zuid-Spanje.” zei ze. “Nou dat is toevallig wij ook. Misschien komen elkaar wel tegen.”

Nu is het bijna onmogelijk om elkaar in zo’n uitgestrekt land vanzelf tegengekomen dus hebben we de spontane ontmoeting een handje geholpen. Omdat wij vrij mobiel in onze huurauto door Spanje bewegen konden we met gemak even na onze stranddag bij Ilse langs wippen. Lees verder… “7. Torremolinos”

8. Comares

Het is een vakantie van hoogtepunten, dames en heren! Letterlijk genomen dan! Waar we tijdens onze eerste periode kennis maakten met het dorpje Zahara de la Sierra, en afgelopen week de beklimming van de Sierra de la Camarolos, zijn we gisteren het dorp Comares gaan bezoeken. Goeie grutten wat een avontuur!

De naam Comares komt uit het Grieks en betekend zoveel als “Hoog Kasteel op berg” en wordt ook wel “het balkon van de Costa del Sol” genoemd. Hier waren het dus niet de Moren die de hoogte opzochten maar de oude Grieken. Helaas voor hen viel het in de 8e eeuw toch in Moorse handen en de rest is geschiedenis. Lees verder… “8. Comares”

9. Alfarnatejo

Het was afgelopen dagen feria bij ons in het dorp. In Spanje heeft ieder zichzelf respecterend dorp of gehucht wel één of meerdere feria’s al dan niet in verband met heiligen, stiergevechten of historische gebeurtenissen.

In Alfarnatejo werd de heilige San Miguel (die van het bier) deze week geëerd met een processie vanuit de Santo Christo de Cabrilla kerk. Deze zou om 21.30 aanvangen, dus waren we op tijd vertrokken om maar niets te hoeven missen van deze religieuze omgang. Waren we even vergeten dat we in Spanje waren. Om 21.45 kwamen de laatste drager en een meisje van de fanfare nog snel aanzetten, en kon de processie eindelijk beginnen. Het was een mooie stoet en het was een bijzonder evenement. Ik zou echter bij een volgende gelegenheid de fanfare, die bestond uit een samenwerkingsverband van de muziekscholen van Alfarnatejo en Alfarnate, de arrangementen met elkaar af laten stemmen, dan wordt het nog mooier! Lees verder… “9. Alfarnatejo”