Dag 4 – La Palma

[ad_1]
La Palma 

Wij zijn vandaag de toerist gaan uithangen en hebben de auto naar La Palma gestuurd, alwaar het de planning was om per veel te duur toeristentreintje, maar leuk en authentiek (zie archieffoto hieronder), naar de haven van Sóller te gaan, wat te gaan eten en dan weer terug, echter was het boemeltje redelijk volgeboekt en kwam het qua tijdsplanning en organisatie allemaal niet op zijn plek. Dus Sóller komt morgen of daarna wel. Mañana zegt men hier nog wel eens.

Dus wij de stad in op zoek naar de kathedraal. Koning Jacobus den Eerste, jazeker, die waar ik het gisteren ook over had, beloofde wanneer het eiland onder zijn bewind of gezag kwam een kerk te bouwen. En belofte maakt schuld, dus voortvarend als de eilanders waren, ging men aan de slag en vierhonderdvijftig jaar later was ‘ie af. Daar heeft Jacobus dus mooi niets aan gehad. Maar echt bezienswaardig werd het kerkelijk pand pas toen Antoni Gaudí zich er in 1901 mee ging bemoeien. Hij paste delen van het interieur aan op zijn eigen onnavolgbare wijze maar kreeg de nodige kritiek te verwerken van de conservatieve katholieken en werd prompt het eiland afgejaagd. “Dat doet ge maar in Barcelona of zo, maar niet hier! Ouwe gek!” En zo geschiedde. Pas jaren later besefte men dat ze een juweeltje in handen hadden en begon men entreegeld te vragen aan zowel de gelovige, ongelovige als atheïstische kunstkenners- en liefhebbers die de kathedraal bezochten.

Verder is Palma de Mallorca natuurlijk een grote toeristenbende maar ik word daar wel vrolijk van. Al dat geneuzel in een oude binnenstad. Ik heb zelf zelfs een fout toeristenhoedje gekocht in een door chinezen gemanaged winkeltje waarvan er tientallen van in dezelfde buurt zitten, maar dit filiaal had als enige een wit exemplaar maatje 60. Tengo un cabesa grande! En ik had het hard nodig want we gingen dus al vroeg naar het strand vandaag. Platja el Mago, wat zoveel als het “strand van de tovenaar” betekend. Ik kon geen verband ontdekken, maar wellicht iets met toverstafjes of zo. Het was er gezellig druk en ook vandaag hadden we qua weer geen klagen. Ik heb uit de Nederlandse kranten van twee dagen geleden die hier in de kiosken verkrijgbaar zijn begrepen dat het in het thuisland ook aardig warm is, maar daar zal, jullie kennende, wel weer over geklaagd worden. ?☀️





















[ad_2]

Source

5 Reacties

  1. Oh Andy, je moet deze verslagen echt gaan bundelen en uitgeven als alternatieve reisgids. Ik weet zeker dat menig toerist die normaal gesproken alles wat naar cultuur neigt links laat liggen, met ‘Andy’s Alternatieve Reisgids’ in de hand juist wel op pad gaat. (Moet nog even broeden op een wat catchier titel)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*