4. Poupa

Hoera!! Eindelijk heb ik ‘m gezien, dames en heren. Ik heb hier niet over een of andere geestelijk of spiritueel leider of hėt licht. Neen, ik heb het over de Hop. De Upupa epops. In 1758 voor het eerst benoemd door Karel Linnaeus en die ik sinds mijn goede vriendin Lucy mij er in 2004 een tekening van liet zien, nimmer in levende lijve gezien heb. Tot nu dus. Ik heb er zelfs een zeer schimmig bewijs van getrokken met mijn handig formaat pocketcamera die normaliter zeer goede foto’s schiet, maar door de afstand, de boom, de megazoom en door het schichtige karakter van voornoemde vogel, toch wat aan de wazige kant is. Maar het is onmiskenbaar de Hop. We hadden het er een paar dagen geleden nog over met Marjo, die een van de twee vakantiehuisjes op haar prachtige grootgrondgebied aan ons verhuurd, en ook zij stond versteld dat ik er nog nooit een gezien had.

Maar gelukkig had ik vandaag niet zo’n strandzin, en heb ik nadat ik Patrick voor de woelige baren had afgezet een toertje in de omgeving van de Vale de Lama gemaakt, dat niet verwijst naar het schaapachtige, spugende kameeldier. Neen, dit staat voor Vallei van de Modder. En hier vind je dus bijvoorbeeld een oesterkwekerij. Deze culinaire hoogstandjes gedijen kennelijk erg goed in deze zilte modderpoelen. En omdat dit een ecologisch beschermd gebied is, zijn er talloze soorten vogels te vinden. Ik heb bijvoorbeeld de Kleine Zilverreiger waargenomen, alsmede de Steenloper en een soort van Sperwer, een Flierefluiter en nog veel meer specimen die ik nog moet naslaan. En op het braakliggend terrein van een verlaten en vervallen ruïne, maar met een werkelijk fenomenaal uitzicht dus ook de Hop. Lekker met een chocolade-pepersausje!

Morgen moeten wij helaas de reis huiswaarts weer aanvangen. Ik hoop het er allemaal nog ligt daar aan de Noordzee. We hebben ons de afgelopen dagen een beetje afgesloten van alle ellende die de afgelopen maanden schering en inslag is en waarmee we dagelijks via de media om de oren worden geslagen. De met satelliet uitgeruste smart-tv is niet aan geweest, het ultrasnelle glasvezelinternet hebben we alleen gebruikt om koddige fotootjes te uploaden en op de radio zingt Etta James in een eeuwigdurende playlist. Er zijn tegenwoordig ook Struisvogels in de Algarve te vinden, zij het slechts tijdelijk.