Dag 7 – Palma de Mallorca

[ad_1]
Palma de Mallorca

Het zit er weer op. Wat Mallorca betreft dan. Norann, onze Engelse hospita krijgt vandaag nieuwe klanten en of wij voor elf uur de boel aan kant willen hebben en de koffers willen pakken. Maar gelukkig is het nog niet het eind van de vakantie, want de volgende bestemming is slechts 45 minuten vliegen hiervandaan.

Gisteren hebben we het knallend afgesloten met een groot feest in Palma. De “La Nit de Foc” zoals het heet, betekent “de nacht van het vuur”, maar in de lage landen kennen we het fenomeen als Sint-Jansvuur, en dit vindt plaats op de vooravond van de herdenking van de Catalaanse Sant Joan (San Juan in het Spaans, maar wij kennen hem als Johannes den Doper).

Het feest heeft dus een christelijke oorsprong maar is verweven met allerlei heidense rituelen gerelateerd aan de zomerse zonnewende. Men geloofde vroeger dat vreugdevuren de kracht van de zon zou versterken. Het zou natuurlijk zomaar kunnen, want het weer is hier de afgelopen dagen onveranderd mooi geweest. Ik heb geen enkel tegenbewijs dat het niet aan de vreugdevuren ligt.

Verder liepen er tientallen duivels rond met drietanden vol met vuurwerk en pappesieters. Ook andere occulte figuren als draken en andere monsters volgepropt met vuurwerk werden door de mensenmassa heen gereden. En dat met het vuurwerk aangestoken! Ik zie dit niet snel in het Nederlandse gebeuren. Er zouden toch een aantal vergunningen en grondwetswijzigingen voor nodig zijn. U moet zich voorstellen: tienduizend gillende keukenmeiden en luchthuilers die gelijktijdig temidden van enkele duizenden feestgangers worden afgevuurd. En dat keer honderd en u hebt een idee hoe het te keer ging. En dat alles onder leiding van een twintigtal drummers van de locale drumband die de boel nog meer trachten op te zwepen.

Verder verkocht men drankjes (water,cola of bier) en hapjes (hotdogs, lomo of hambuergesas) voor zeer schappelijke prijzen. Ik heb begrepen dat men tot diep in de nacht is doorgegaan met de feestelijkheden, maar wij moesten er vandaag op tijd uit, want we hebben een reisdag. Je zou het beter een wachtdag kunnen noemen, want ik wacht hier al twee uur op Aeroport La Palma op onze volgende vlucht.

Het is mooi geweest hier op Mallorca, maar dat was voordat het massatoerisme hier zijn weg heeft gevonden. Het is een schitterend eiland met mooie natuur, veel vogels, gisteren zelfs de hop gezien, maar je moet goed zoeken naar de authentieke pareltjes.

Vandaag dus verder. Op naar Valencia, bekend van de sinaasappels en de wereldhit van Eddy Wally. Na een kwartiertje al meer Nederlands waargenomen dan zes dagen op Mallorca. Maar wat een vrolijkheid. Ik was meteen verliefd op deze fijne stad met zijn pleintjes en kleurrijke winkeltjes. Overheerlijk gegeten bij Bar Almudin en tegen mooie prijzen. En er blijkt een feestje zijn vanavond. U hoort nog van ons!


















[ad_2]

Source

4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*