Dag 5 Sóller


Sóller

Dus wij naar Sóller vandaag (spreek uit als: Sóljer, komt uit het Arabische Suliar dat “gouden schelp” betekend). En wel Port de Sóller om precies te zijn want bootjes kijken is nu eenmaal leuker in een haven. En er lagen er een paar leuke exemplaren bij kan ik u zeggen. Ook afzichtelijke grote overbodige, of overbodig grote jachten, maar de Havana vond ik het leukst. Veel hout en niet zo compensatief groot. Nee, precies goed voor mij. Maar goed, ik heb de Patsy al en twee boten kan ik me nog niet veroorloven.

Leuk toeristisch plekske, niet zo’n heksenketel als Palma, maar wel weer met dezelfde meuk die men je hier als culinair hoogstandje aanbied. Een carbonara heeft niets, maar dan ook echt helemaal niets met hamblokjes in roomsaus te maken. Als je dat niet weet mag je terug naar de escuela de cocinar en opnieuw beginnen. Maar goed, genoeg geklaagd over het eten hier op het eiland. Het valt een beetje tegen omdat wij beter gewend zijn op het Spaanse vasteland. Ik vermoed dat men de smaak heeft afgestemd aan de te verwaarlozen smaakpapillen van de Engelse expats en veelvretende Duitsers. Zo ook de openingstijden van de keukens. 22.00 slusch. Moet je in Andalus is eens proberen. Daar beginnen ze pas om 22.00 uur te koken! Maar nogmaals, genoeg geklaagd. We hebben het er niet meer over.

Het toeristentreintje hebben we ook gezien. Goed dat we dat gemist hebben. Een automobiel is toch veel praktischer en men zit niet zo voor aap.

Sóller had een grote rol in de bescherming van het eiland Mallorca, omdat het een favoriete bestemming was van Noord-Afrikaanse piraten en kapers in het algemeen. Vanaf de Torre Picada kon men deze al van verre zien aankomen en de benodigde actie ondernemen. Er was zelfs toen al ( we hebben het over de 16e eeuw) een communicatiesysteem met het vasteland, zodat men om de nodige versterking kon vragen. Hoe dat systeem dan precies werkte vermeld Wikipedia dan weer niet.

Na al het nautische moois zijn we op pad gegaan naar hét beste strand van het eiland, zo werd ons verteld. Es Trenc is een 40 minuten rijden vanaf Palma, maar het laatste stuk is voornamelijk over net iets te smalle toegangswegen. En omdat het vrij groot is, komen er ook viele leuten, dus was het goed zoeken om een mooi plak te vinden, maar dat is uiteindelijk een uur later toch gelukt. Het zeewater was aangenaam warm en kristalhelder. Na een korte siësta in mijn nieuw aangeschafte Trono (Google dat maar eens) en wat snackjes en dergelijke, weer op weg naar Finca La Rosa, waar wij hier logeren. De route ging “weg van de snelweg” in de late middagzon midden door het eiland, en Patrick en ik zijn het erover eens: Mallorca is werkelijk prachtig! Maar dat eten…


Source

2 Replies to “Dag 5 Sóller”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *