10. Salamanca

Dia diez

Omdat het niet altijd fiësta kan zijn (wie heeft dat trouwens bepaald vraag ik me af. Waarom zou dat niet kunnen? Ik zou met die persoon wel eens een hartig woordje willen spreken! Maar ik dwaal in de eerste zin al weer af) hadden we het idee om vandaag de dag eens wat cultureel verantwoordelijk door te brengen in plaats van weer de ganse dag te lamzakken in de zon. En dus hadden we bedacht om viajar a Salamanca. En omdat het todavia en aanhoudend warm is leek het ons een goed idee om dat niet midden op de dag te doen maar of in de ochtend of in de avond te doen. We kozen voor het laatste omdat we in de ochtend niet altijd even actief kunnen zijn en omdat er verhalen rondgingen dat Salamanca in de avond erg gezellig kan zijn. En het kwam goed uit want de buienradar.es had een buitje lluvia voorspeld juist op de tijd dat wij in de auto zouden zitten. En het als het dan eens regent in Spanje dan regent het ook goed! En toen we de aparcamiento in Salamanca in reden stopte het, zoals afgesproken met de dames en heren weergoden.

Salamanca heet de mooiste stad van Spanje te zijn en ik kan u vertellen dat dit helemaal correct is. Voor zover ik kan beoordelen natuurlijk, want ik heb wel een aantal Spaanse steden mogen aanschouwen, maar helaas nog lang niet allemaal. Maar we hebben het dan wel over het oude centrum natuurlijk. De rest van de stad is natuurlijk eind vorige eeuw uitgedijd en geëxpandeerd waarbij men het niet zo nauw heeft genomen met de architectuur als in de 16e eeuw toen het beroemde Plaza Mayor waarvan u hieronder een aantal fotografische hoogstandjes ziet is weggezet. Maar het mag gezegd worden: Salamanca es muy bonito!

La Dorada, zoals de stad ook wel genoemd wordt vanwege de gloed van de zonsondergang die de zandstenen gebouwen fraai belicht, heeft een fijne vibe zoals men dat heden ten dage placht te zeggen, en de vele studenten die de stad rijk is hebben het er ook zichtbaar naar hun zin.

De bouwers van de stad en zijn vele antieke bouwwerken hebben met vooruitziende blik de stad ingericht zodat deze voor de toeristen van deze eeuw vele bezienswaardigheden heeft. En dat terwijl toentertijd het fenomeen toerist nog niet eens bestond! Ook heeft er een of andere geinponem in de gevel van de nieuwe kathedraal (uit 1513) die uit een mix van Gotische en Renaissance stijlen bestaat bij een restauratie een ruimtevaarder in de versierselen verwerkt om te laten zien dat de kerk met zijn tijd meegaat.

Een ander grapje is de kikker die verwerkt is in de rijkversierde, in plateresco (de 16e eeuwse Spaanse kunststijl die wordt gekarakteriseerd door verfijnde aanwending van ornamenten in de architectuur) toegepaste hoofdingang van het universiteitsgebouw. Het verhaal gaat dat als je op eigen kracht de kikker vind tussen de ongeveer zevenhondervijendertigduizend andere ornamenten en versierselen, je een lang leven zal hebben. Of dat nu al dan niet voorspoedig zal zijn wordt er dan weer niet bij verteld. Ik had via via een aanwijzing gekregen dat de rana zich op een schedel bevond, maar het duurde toch vrij lang eer ik m gevonden had. Eigenlijk vonden mijn geliefde echtgenoot en ik dat het meer van iets anders weg had dan van een kikker. Als u de foto hieronder bekijkt en uw fantasie de vrije loop laat, dan zult u begrijpen waarom.

Na al dit speurwerk was het tijd voor een bezoek aan een van de vele musea van de stad, en wat bleek, op maandag (en dat was het toevallig op de dag van ons bezoek) zijn alle museï gesloten. Op een na: het San Patrick museum. De als museum verklede Ierse pub was dan cultureel niet heel verantwoord, maar ze hadden er goed bier!

Tevens hebben we een bezoek gebracht aan Palacio Monterrey, het vakantie optrekje van generaal Fernando Alvarez de Toledo, bij ons in de lage landen beter bekend als de duque van Alva, vijand van Willem de Zwijger, mede verantwoordelijk dat de oorlog met Spanje zo’n 80 jaar heeft geduurd en daarom gehaat door iedereen boven de taalgrens van Beligica. Voor de deur een flinke verwensing aan zijn adres geuit en daarna op zoek naar een voedzame maaltijd.

Als de avond is gevallen wordt het Plaza Mayor sfeervol verlicht en treden er diverse artiesten op van even divers allooi en kwaliteit. Echter de mariachi band van de Salamancaanse Universidad was toch wel een hoogtepuntje. Wat konden die zingen en spelen zeg! Omdat het toch vakantie was besloten we om het er maar eens flink van te nemen en op het plein zelf te gaan eten ondanks de door de vele bezoekers en toeristen opgedreven prijzen in de daar aanwezige horeca. Althans dat dachten we. Niets van waar! Zeer betaalbaar, voedzaam en lekker! Bravo voor Salamanca!

Het was dit keer slechts een bliksembezoek en een kort ook nog. Maar ik weet het zeker: we komen nog eens terug, want Salamanca is een perfecte bestemming voor bijvoorbeeld een lang weekendje weg. Tot zover Twee Op Reis.

Woordenlijst:

Fiësta – feest
Viajar – reizen
Todavia – nog steeds
Lluvia – regen
Aparcamiento – parkeergarage
Es muy bonito – is erg mooi
La Dorada – de gouden stad
Rana – kikker
Duque – hertog
Plaza Mayor – het grotere plein. Groter dan welk ander plein is niet bekend
Bravo – Hoera!