Aanvang voorbereiding voor vertrek: 10.30
Vertrek richting Jeppagat: 11.00
Aankomst te Jeppegat: 11.30
Afvaart 12.05
Weer: Fantastisch!
Wind: van alle kanten
Zicht: 10000m

Het was vandaag een zeer leerzame zeildag, vrienden en vriendinnen van dit scheepslog. Ondanks dat het vaak lessen waren met een hoog ‘Oh, ja!’ gehalte. Zo wist ik natuurlijk al lang dat je voor het anker uit te werpen , eerst de ankerlijn goed uit de knoop haalt, en niet na het werpen, zodat je niet met een hangend anker in de ene hand de knopen met die andere hand moet gaan lopen los frutselen.

Vandaag stond een rondje om het Middelste Jannezand op het programma. Dat is een fijn stukje als je niet teveel tijd hebt, zoals vandaag het geval.

Het is trouwens ook goed te weten dat de  wind in de Biesbosch zich niets van voorspellingen aantrekt. Van de voorspelde 3 bft bleef vrij weinig over en het was soms hollen of stilstaan. Ik heb een aantal keren de 5 knopen aangetikt, maar dan viel de wind weer helemaal weg, of ging lekker uit een andere windstreek waaien. Dat kan gewoon daar. Ik heb op enig moment binnen 15 minuten op dezelfde koers zowel voor de wind, tegen de wind, halve en aan de wind meegemaakt. Ik werd horendol.

Ook ben ik erachter gekomen dat niet alle zandbanken ingetekend zijn in de ANWB waterkaart van dit gebied. Nu steek ik met opgehaalde kiel niet meer dan 23 cm, maar het water was vandaag van laag niveau  en 10 á 15 cm is dan toch echt te weinig. Dus u raadt het al. We lagen weer eens vast, ons Patsy en ik. Met de peddel zo goed en zo kwaad als het ging weer teruggestoken, want de tip van de dag: als je vastloopt, dan ga je terug naar waar je vandaan kwam, want toen zat je nog niet vast.

Zodoende een kleine 25 minuten verspeeld in de zandbodem, maar eenmaal los kon de koers via de overzijde worden voortgezet.

Zoals gezegd even later ter hoogte van de SP7 boei op het Spijkerboor voor anker gegaan voor een eenvoudige lunch met een tas koffie.

Daarna met een gestage vaart weer richting Jeppegat, alwaar nog wat oefeningetjes gedaan. Zo van: wat gebeurt er als ik nu het fokzeil laat vieren, of het grootzeil stijf  vast zet. Er gebeurde vanalles en een gemiddelde toeschouwer zal hebben gedacht: leer eerst een zeilen!, maar gelukkig was er slechts een oude bebaarde visser op een, wat in de verte leek op een bierkrat met een buitenboordmotor, en de alom aanwezige meerkoeten en futen.

Ten 16.00 afgemeerd op meerpaal 40 van het Jeppegat en na de meerrol aanvang schoonschip tot 16.30. Alles goed afgesloten en op slot en om 17.00 weer richting Breda.

Oh, ja: zonnebrillen blijven ook niet drijven 🙁