Vrijdag 1 september 2017

Vertrek Jeppegat: 11.21 uur
Aankomst City Marina Rotterdam: 18.03
Afgemeerd: 18.10

Weer: Eerst zonnig, later zwaar bewolkt, nog later licht bewolkt. Wind ZO kracht 2
Zicht: Helder 15km.

Al een tijdje geleden kwam het idee tot mij om met de Patsy de Wereld Havendagen in Rotterdam te bezoeken. Vanwege mijn maritiem verleden kom ik daar graag en tref ik ex-collega’s van de indertijd Harer Majesteits Marine. Weken van voorbereiding zijn er aan voorafgegaan om deze tocht tot een succes te maken.

De grootste aanpassing was het inruilen van mijn oude 2-takt buitenboordmotor voor een nieuwer 4-takt exemplaar, zodat ik de 48km lange tocht eventueel op de motor zou kunnen volbrengen zonder dat ik met stukken zou komen te staan.

Daarnaast een zonnepanneel geïnstalleerd om de accu tussentijds op te laden, een 12-volts koelbox om de victualiën vers en fris te houden en een luchtbed om de nacht een beetje comfortabel door te komen.

Dus vrijdag 1 september was het zover en vertrok ik om 11.21 uur uit het Jeppegat. Er stond een wind van 3 knopen, en dat is een zeer zwakke wind. De vooruitzichten gaven aan dat dit zou oplopen naar 5 knopen, maar ook dat is slechts windkracht 2 en men moet dan veel geduld hebben om daarmee lange afstanden af te leggen. Dus op de motor, die voorzien is van een 12 liter externe tank, dus ik kon even vooruit.

De route ging via het Steurgat naar de Biesboschsluis in Werkendam. Eenmaal de sluis gepasseerd een stukje naar het oosten op de Nieuwe Merwede en terug naar west op de Beneden Merwede, en zo  langs Hardinxsveld-Giesendam, Sliedrecht en Papendrecht. Bij Dordrecht de Noord op gegaan, en ondanks dat dit een drukke vaarroute is, heb ik daar niet veel van gemerkt.

De Noord gaat via Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Ridderkerk en Kinderdijk en mondt bij Slikkerveer uit op de Nieuwe Maas. Via Krimpen aan den IJssel onder de Brienenoordbrug door komt men in Rotterdam. Na de Willemsbrug was het erg druk en moest ik ook onder de Erasmusbrug door om veilig naar de zuidwal over te kunnen steken. Hierbij werd ik stevig heen en weer geslingerd, vooral wanneer er weer zo’n watertaxi zo nodig volle kracht voorbij kwam. Maar goed, eenmaal overgestoken kon ik weer terug onder de Erasmus en zo via het Noordereiland naar de Koningshaven. Helaas was de Binnenhavenbrug net gesloten en moest ik een uur wachten voor deze weer openging. Dat gaf wat gelegenheid om de boel weer op orde te brengen en alvast het schip klaar te maken voor de nacht.

Om 18.00 uur de haven binnengelopen en in kooi D44 afgemeerd. De City Marina Rotterdam is een alleraardigst haventje met spiksplinternieuwe faciliteiten. Ook de beheerders waren uiterst hulpvaardig en ik kan deze haven van harte aanbevelen.

Na de eerste verkenning van de haven rendez vous met vriendin en ex-collega Jolanda met wie ik had afgesproken. Inmiddels honger als een paard, dus een restaurantje opgezocht. Op het Westelijk Handels Terrein bij Rokkaa, een Italiaan, uitstekend gegeten. Daarna nog een afzakkertje bij Loos, onze stamkroeg en om 01.00 uitgeput te kooi gegaan.