Vertrek van Jeppegat 12.03 uur
Terug in Jeppegat 16:25 uur

Weer: Zonnig met hier en daar een wolkje
Temperatuur 26° C
wind Z3 later WZW3 afzwakkend naar 2

Voor vandaag stond een dag ouderwetsch zeilen gepland. De omstandigheden waren gunstig, dus ik was vroeg in het Jeppegat om dan ook vroeg te vertekken. Eerst alles opgetuigd natuurlijk. Er stond een stevig windje en voorzichtig als ik ben, heb ik het stormfokje opgezet en een tweede rif in het grootzeil gezet. 

Op de motor via het Spijkerboor richting de Bergse Maas opgestoomd, en daar bleek dat deze maatregelen volstrekt overbodig waren, dus snel het fokje omgewisseld voor de genua en het rif eruit gehaald. Dat resulteerde wel in wat gestuntel, en het dek lag dus vol zooi voor ik een meter gezeild had. 

Maar goed, alles netjes opgeborgen en daar gingen we. Halve wind kracht 3 richting de brug naar Keizersveer, die we om 13.10 passeerden. Na de brug was het echt superwind. 4 tot 6 knopen met een uitschieter naar 7. En er was bijna geen kip op het water.  Toen ik ter hoogte van Dussen kwam merkte ik dat de wind aan het draaien was.  Ik voer in een keer aan de wind. 

Omdat ik wegens een afspraak op tijd terug moest zijn ben ik maar omgekeerd, en moest constateren dat het nog steeds niet makkelijk is om tegen de wind in te zeilen. Daarom de motor bijgezet en bakzeil gehaald. Ik had geen zin om 4 uur lang te kruisen en overstag te gaan. Dat is met z’n tweeen goed te doen, maar zo in mn eentje is dat hard werken.

Dus was ik een uurtje later weer terug op het Spijkerboor, waar ik voor de wind ging, dus heb ik daar nog even de fok opgezet om al zeilend tot het Jeppegat te komen. Het ging niet snel, maar ik had geen haast. De Biesbosch ziet op dit moment weer roze van de Reuzespringbalsemien, een invasief onkruid, dat nu volop in bloei staat.

Bij de punt van het Jannezand zat weer een Duitse stel aan de grond. Ik heb getracht aanwijzingen te geven, maar dat heeft niet geholpen. De schipper sprong overboord om de boot nog verder op de zandbank te duwen. Toen ik later nog terug keek zag ik de mast 5 graden in slagzij.

Daarna nog even voor anker in het Jeppegat om te schoonschippen en achteruit afgemeerd in box 6