Dag 5


Kroatië

Dag 5

U kent mij wellicht als liefhebber van onze gevederde en gevleugelde vrienden en ik doe u dan ook graag verslag van de uit- dan wel inheemse (afhankelijk van welk standpunt u inneemt) soorten die ik in den vreemde waarneem.

Ik moet u helaas teleurstellen over het vogelbestand hier te lande; de enige specimen die ik heb kunnen waarnemen zijn meeuwen en zwaluwen. Meeuwen in drie varianten: de zilvermeeuw, de dwergmeeuw en een waarschijnlijk nog niet gedocumenteerde ondersoort. De zwaluwen zijn alleen vertegenwoordigd door de boerenzwaluw. Ok, ik vergeet de bonte kraai, en vanochtend zagen we drie patrijzen op ons landgoed. En des nachts horen we om de drie seconden een “puu” geluid. Ik twijfel of het een tureluur of een kortteenleeuwerik is. Het verbaasd mij dus niets dat ik geen enkele ander amateur-ornitoloog op het eiland heb aangetroffen.

Echter en daarentegen: vlinders! In alle soorten en maten en kleuren. Van wit, oranje, geel en bruin, tot rood, blauw en zwart met wit. Ik zou er bijna lyrisch en lepidopterist van worden. Ergens in de reacties vindt u een filmpje van de blauwe ijvogelvlinder. Hierop heb ik dagen lopen broeden, want het op foto of film vastleggen van vlinders in de zomer, wanneer zij op hun frivoolst zijn, vergt veel geduld en vastberandenheid.

Maar dat was niet het enige op dierengebied. We hebben haast een haas overreden die zonder links of rechts te kijken roekeloos de weg overstak. Ook liep er gisteren zomaar een bruingevlekte boomkikker verdwaald over ons terras, waar doorgaans alleen hagedisjes wegschieten. Dan zijn er nog sprinkhanen, krekels en cicades die hier in ruime overvloed aanwezig zijn en zich duidelijk hoorbaar manifesteren. En dan heb ik het nog niet eens over de ongedefineerden. Mocht u weten wat er op onderstaande foto’s word gezien, dan hoor ik dat graag!

Ook over de flora kan ik kort zijn. Het is hier groen. Heel erg groen. Het zal de tijd van het jaar zijn, maar heel uitbundig met bloemen is Korcula niet. Toch als je een beetje de paden op en de lanen verlaat, kun je in de velden veel mooi onkruid tegenkomen. En het ruikt hier fantastich! Op mn scootertje op weg naar het strand door de met dennenlucht bezwangerde luchten rijden of het zware parfum van de wilde kamperfoelie op de wandelpadjes opsnuivend, de zilte zeelucht van de Adriatica; het is als een geurende fata morgana.

Over onze dagactiviteiten van vandaag kan ik kort zijn: koffie, ontbijt, koffie, cakeje, boodschappen, lunch, strand, slecht restaurant, wijn en op tijd naar bed. Morgen weer een dag!


Source

6 Replies to “Dag 5”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *