Dag 14

[ad_1]
Kroatië 2018

Dag 14

Stari Grad, het oude stadje waar wij deze tweede week van onze vakantie verblijven ligt op het eiland Hvar (spreek uit: xv̞âːr), dat deel uit maakt van de Dalmatische eilandengroep welke op hun beurt weer in de Adriatische zee liggen. Zo, heeft u weer een gratis topografielesje te pakken. Gaan we verder met de geschiedenis.

Het eiland heeft al bewoners sinds de prehistorie en dat is dus zo om en nabij 13.000 jaar geleden. Hoe zij hier zijn geraakt is voor ons nog steeds een groot raadsel. Veerboten bestonden nog niet en de vaartuigen uit het pleistoceen waren meestal gemaakt van riet en staan niet bekend om hun zeewaardigheid. Maar wellicht lag het eiland toen nog wat dichter tegen de kust. Wie zal het zeggen…

In ieder geval, eenmaal op dit eiland woonden ze in grotten en specialiseerden ze zich in het maken van handgeschilderde potten en kruiken.

Een paar jaar later kwamen de oude grieken om de boel over te nemen en te kolonialiseren. Hou oud deze grieken waren is niet bekend, maar omdat men toentertijd niet veel ouder werd dan 35, zal dat nooit heel oud geweest zijn. Maar het zal zo’n vierhonderd jaar voor het begin van onze jaartelling zijn geweest dat men het hier begon te cultiveren. De grieken gaven het eiland de naam Pharos en begonnen met het bouwen van een nederzetting in wat nu Stari Grad heet en wat goed beschouwd een van de oudste steden van Europa is.

Die oude grieken waren zeer bedreven in het maken van wijn en dus werden hier op de vlakte van Stari Grad percelen ingedeeld en een ingenieus stelsel van wateropvang geregeld. Dit deed men voornamelijk met het stapelen van keien en rotsen, een in die tijd zeer populair tijdverdrijf, waar men de hele dag mee bezig kon zijn, want in die dagen was er niet of nauwelijks entertainment op radio of tv, en de wifi was belabberd slecht. Men stapelde schuttingen en afrasteringen, woningen en opslag of zomaar voor de lol en ondanks dat het lijkt alsof ze met een beetje tuf aan elkaar zijn geplakt, staat het er nog steeds en als we er allemaal een beetje zorgvuldig(er) mee omgaan dan zal dat hopelijk nog lang zo blijven.

De indeling is nu, zo’n 2400 jaar later nog steeds in gebruik en er worden nog steeds druiven gekweekt, al zijn sommige landbouwers later overgestapt op de veel minder arbeidsintensieve olijfteelt of men ging lavendel verbouwen, wat mooie plaatjes oplevert.

Verder is het eiland onder Venitiaans, Oostenrijks en Joegoslavisch bewind geweest alvorens de Balkanoorlog de onafhankelijkheid van Kroatië inluidde en het eiland sindsdien onder deze vlag wordt bestuurd.

Sinds eind 19e eeuw is men zich op het toerisme gaan richten met de bouw van diverse hotels, en daar dit een succesvolle zet bleek, zijn steeds meer huiseigenaren hun woonruimte aan het verhuren aan buitenlanders die, net zoals wij, rust, vertier en lekker weer zoeken.

Het kwik tikt vandaag de 30 graden aan en de dagindeling is zoals die van voorgaande en we moeten ons er weer doorslepen. Hopelijk hebben jullie een beetje medelijden met ons.


[ad_2]

Source

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*