8.

[ad_1]
Vandaag is de eerste dag van een paar dagen met voor toeristen wat minder weer. Ondanks dat het toch 26° is, is het overwegend bewolkt en je voelt dat er regen aan zit te komen. Die is hier Andalusië op dit moment heel erg nodig; niet alleen vanwege de aanhoudende droogte maar ook vanwege de hevige bosbranden die op sommige plaatsen woedden en die niet te blussen lijken. Het klinkt misschien schijnheilig maar we geven de regen graag de ruimte om deze problemen op te lossen. Maar niet te lang hè! Doe over twee weken maar weer, dan mag er zoveel vallen als nodig!

Dus een klein aangepast programma dat niet veel om het lijf had. We gingen eerst eens kijken bij Jabugo, een naburig dorp dat wereldwijde bekendheid geniet om zijn jamón ibérico. En dat hebben we geweten! Overal hamwinkels en jamonerias. Links, rechts, voor en achter, alles ibericoham wat de klok sloeg. Het hele dorp rook ernaar. Verder stond er een lelijk standbeeld ter nagedachtenis van het kantklossen, dat hier in vroeger tijden ook werd beoefend , maar dat kennelijk niet zoveel opbracht als het pekelen van hammen. U hoeft er dus niet meer naar toe, want alle bijzonderheden heb ik u al gemeld.

Na de lunch zijn we naar de Monumento Natural Peña de Arias Montano gereden. Dat ligt zo’n honderdachtendertig meter boven de algemene dorpshoogte, dus dat zou een flinke klim zijn geweest. Dat hebben we dus niet gedaan want er is hiervoor een perfect functionerende asfaltweg naar toe gelegd, en de parkeervoorzieningen waren uitmuntend!

Dit aangelegd natuurpark is ter ere van Benito Arias Montano, die u wellicht kent als theoloog en grondlegger van de polyglot bijbel. Ik had er nog nooit van gehoord, maar hij is hier te Alájar met pensioen gegaan en heeft er de Hermitage bedacht, waar nu een kapel staat met daarin het gouden beeld van hare heiligheid Reina de Los Angeles en een zogenaamde Esplanade. Deze in het oog springende poort is vanaf het dorpsplein duidelijk zichtbaar en is een fraaie toeristische attractie, zoals u op bijgevoegde foto’s kunt zien. Tevens blijkt er ook een bouwwerkje tegen de rotswand te zijn dat la Silletilla del Rey, (vrij vertaald “het stoeltje van de Koning”) heet. Helaas was de weg daarna toe afgesloten met een stevig stalen hek, dat ook nog op slot zat, dus daar zijn helaas geen foto’s van.


[ad_2]

Source

2 Reacties

Reacties zijn gesloten.