2. San Martin de Valdeiglesias

Op de tweede dag van ons zoals nu al blijkt veel te kort verblijf in het zonovergoten Spanje hebben we voornamelijk uitgerust van de inspannende en uitputtende reisdag die benodigd was om ons te kunnen laten overgieten. Bovendien is mijn wettige en lieftallige echtgenoot nog niet helemaal hersteld van het hardnekkig griepje dat ‘ie onder zijn leden heeft, dus kan ik slechts meldden dat we niet bijzonder veel uitgevoerd hebben vandaag.

Ik zal u dus eens wat vertellen over het gebied waar wij vertoeven. San Martin de Valdeiglesias ligt in de provincie Madrid, maar ook in de autonome regio Madrid. Dat is om het makkelijk te maken. Spanje heeft namelijk 17 autonome gebieden zoals dus Madrid, maar ook Catalonië, Aragón en Calicië om maar eens een paar bekende te noemen. Die gebieden zijn destijds door ene Franco ingesteld om toch een eenheid binnen Spanje te creëren en te voorkomen dat men met nog een burgeroorlog elkaar het kot uit zou vechten. Is deels misluk, maar heden tendage lijkt het allemaal koek en ei. Nadeel is dat iedere regio een eigen regering en bestuur heeft, dat het vlotjes uitvoeren van nationale wetten en ambitieuze plannen enigszins vertraagd en belemmert.

San Martin de Valdeiglesias ligt op ongeveer een uurtje ruiden van de stad Madrid en is bekend om zijn middeleeuws kasteel en vast wel nog iets maar dat schiet me zo niet te binnen. Oh ja, toch. De mooie kerk die op dit moment gebruikt wordt als ooievaarsnest. Het kasteel is begin deze eeuw volledig gerestaureerd en er worden tentoonstellingen gehouden, alsook concerten en toneelvoorstellingen. Tevens zijn er plannen om er een wijnmuseum te vestigen, alleen wacht men nog op toestemming en subsidies uit Madrid. En of dat nu van de stad, de provincie of het regionaal bestuur moet komen is niet helemaal duidelijk.

Verder is het deze tijd van het jaar bloedverziekend heet met zo’n 36 graden in de schaduw, maar daar hebben we mee leren omgaan en doen gezellig mee met de Spanjolen en hun fijne gewoontes als de siësta en de tapas. Hopelijk maken we morgen wel iets mee, want om nu nog meer uit te weiden over de Spaanse staatsinrichting lijkt me een beetje vermoeiend.