Vertek Poolsweg: 10.30 uur
Aankomst Jeppegat: 10.57 uur
Meerrol op post: 11:15 uur
Weer: Wind N2/3 Eerst zonnig later bewolkt, en daarna weer zonnig.
Zicht: 8 km
Gast: Frederik van der Putten, goede vriend en mentor.
Andy’s Almanak: Is Rijkswaterstaat in zicht,  wordt uw koers totaal ontwricht!

Goeie grutten, dat was lang geleden! Een volle maand dat de Patsy aan de kant heeft gelegen! Dat kwam natuurlijk door ons weekendje Brussel en omdat ik twee weken terug met mijn gast en zeilleraar Frederik op zijn Remy Martin een tochtje naar Tiengemeten heb gemaakt. Vandaag was het zijn beurt om kennis te maken met de Patsy.

De eerste keer dus zeilend met een gast. Spannond!! Als alles maar goed gaat! Nou dat ging het dus niet.

Het plan was om naar de Amer te varen en daar richting Moerdijk te koersen om bij het Noordergat van de Visschen weer de Biesbosch in te slaan en daar eventueel op de motor verder te gaan naar de Ruigt en tenslotte naar het Jeppegat.

Met windkracht twee via het Middelste Gat van het Zand en het Spijkerboor naar de Amer. Pas het laatste stukje kregen we echt wind in de zeilen. Op ruime wind kwamen we de Amer opgedraaid en voeren een westelijke koers op halve wind. Echter halverwege viel de wind totaal weg en raakten we door de hekgolven van een van de fijne schippers van Rijkswaterstaat gevaarlijk dicht bij de wal. Dus even de motor bijzetten. Bij vertrek had ik deze gecontroleerd en die startte toen natuurlijk in één keer, maar nu kreeg ik m niet aan de praat. Gelukkig had ik op tijd (na 10 pogingen) door dat het dodemanskoortje niet aangesloten zat, maar eer ik erachter was dat dit in mijn broekzak zat die in de kajuit lag waren we aan lagerwal geraakt. Ik had namelijk vanwege het mooie weer de korte boks aangetrokken en zodoende was er even een moment van lichte paniek. Gelukkig kan de Patsy tegen een stootje en konden we even later per motor de tocht voortzetten.

Maar zoals gezegd, de wind speelde geen rol meer van betekenis en we besloten onze route in te korten en via het Gat van de Kerksloot en het Gat van het Slek binnendoor te steken om uiteindelijk weer op de Ruigt terecht te komen.

Op de kaart was aangegeven dat er ondiepe stukken tussen zaten van 70 cm en minder, dus even de kiel opgehaald en deze prachtige wateren ingestuurd.  De ondiepte bleek nergens een probleem en  de in grote getale aanwezige vissen moesten soms even omzwemmen. Met bloeiende Meidoorns en af en toe een heerlijk zonnetje was dit een zeer mooie tocht. Zie de foto’s. Tenslotte hadden we nog even tijd om via de Palingsloot even het Gat van Patsy te inspecteren op mogelijke vandalen en/of vervuiling, maar het lag er nog even mooi bij als vorige maand.

Afgemeerd op meerpaal 40 van het Jeppegat ten 16.45 uur en 10 minuten later op weg naar Breda.