Vertek Poolsweg: 05.30 uur
Aankomst Jeppegat: 05.53 uur
Meerrol op post: 06.03 uur
Weer: Wind ZW2/3 Zonnig met lichte sluierbewolking
Zicht: 10 km
Andy’s Almanak: Ziet u de zon opkomen, is het gedaan met dromen

Lieve help, wat een tijd, vrienden en vriendinnen van dit blog. En dat geheel vrijwillig! Maar wat was het mooi vanochtend in de Biesbos! Er stond een lichte zuidwester bries en zo kon ik nadat ik op de fluistermotor het Jeppegat uit was noord via het Steurgat met ruime wind op het fokzeil richting de Ruigt (of Reugt, zo u wilt. De geleerden zijn er nog niet uit wat nou de officiele benaming is. Zal wel iets te doen hebben met dat dialect dat men hier tussen Hank en Werkendam bezigt).

Het was een grote kakafonie van allerhande vogelan die ik nog niet allemaal uit elkaar kan houden. Ja, het KRAAAIKRIJS van de alomvertegenwoordigde Blauwe Reiger, kan ik inmiddels herkennen, en ook het Meerkoets herken ik uit duizenden. Maar met de flierefluiters en kierewieten heb ik nog wat moeite.

De eerste encounter was met een Vlaamse Gaai die kennelijk nog geen mensen in het Jeppegat had verwacht en vrolijk mijn kant op gehuppeld kwam. Op één meter afstand kreeg ‘ie me toch in de gaten en wist niet hoe snel weg te komen.

Op de Ruigt zwom een zwaan dezelfde koers als ik en hij/zij bleef maar achterom kijken wat ik allemaal van plan was. Op enig moment koos hij eieren voor zijn geld en vloog ervantussen. Man wat een geweld! Zie het filmpje hieronder.

Het plan was om via de Bevert het grote vaarwater te verlaten en via de kleinere ondiepe aansluiting weer naar het Steurgat te varen. Mooi stukje, met een aanlegsteigertje waar ik even een tas koffie heb genuttigd. Het was hier dat ik een vogel hoorde zingen alsof zijn leven ervan afhing. Later onderzoek bleek dat het zeer waarschijnlijk een nachtegaal moet zijn geweest. Hij zat niet meer dan 10 meter bij me vandaan, maar ik heb m niet gezien. Maar wat kon die fluiten!

Even later mijn tocht weer vervolgt, maar niet veel verder bleef ik toch vast zitten. “Was je weer vastgelopen” hoor ik u zeggen. Ja, maar niet omdat het te ondiep was, maar omdat over het water flinke overhangende takken de mast tegenhielden. Dat was het teken om maar om te draaien en een andere route te kiezen.

En omdat ik nog steeds aan het leren ben om de Patsy een beetje onder controle te krijgen, heb ik nog wat manouvres geoefend, zoals het overstag en gijpen. Het gaat steeds beter! De lunch vondt plaats in het Gat van Patsy, waar ik mijn nieuwe ankerbal heb getest en zodoende ook nog een tukje heb gedaan.  Vervolgens nog een rondje Jannezand en toen was het klaar, en wederom op de fok naar het Jeppegat. Afgemeerd ten 15.04 uur, schoonschip gemaakt, en nog een rondje gewandeld in dit mooi stukje Biesbos.