Vertrek Jeppegat 12.00 uur
Weer: Zonnig met sluier, 32°
Wind: kracht 3 draaiend van oost naar west
Andy’s Almanak: Is heb boven de 30° in mei, heb dan altijd wat water bij!

Ondanks het lichte katertje vanwege de promotie van NAC naar de eredivisie, toch maar op pad gegaan. Solo dit keer, dus lekker kunnen spelevaren. Het was een uitstekende dag om te zeilen, en vanwege de draaiende wind ook alle zeilstanden kunnen uitproberen.

Maar eer het zover was, moest er toch nog wat inventiviteit worden getoond, want ondanks zorgvuldige voorbereiding was ik toch mijn fles water vergeten.  En dat is bij de zomerse temperatuur van deze dag niet erg verstandig. Dus even terug naar Vissershang, de officiële haven van Hank, en daar uit een drankenautomaat een flesje Sisi gekocht, omdat de Sourcy was uitverkocht. Nou moet ik dat oranje spul natuurlijk niet hebben, dus meteen in de spoelbak gemieterd en het flesje gevuld met heerlijk helder kraanwater. Daar kon ik het dan mee doen. En met met thermosflesje koffie natuurlijk, want dat wondermiddel had ik echt wel nodig vandaag.

Enfin, dus iets later dan gepland op pad, en even snel op de motor naar de Amer, zodat ik nog net een staartje zuidoostenwind mee kon pikken, alvorens die naar zuid draaide. Het ging erg fijn en ik leer nog van iedere tocht om beter en hoger te zeilen. Ik heb dan ook het technisch handboek even doorgenomen. Dat had ik natuurlijk al veel eerder kunnen doen, maar het is in het oud-Duitsch en ik had de passages niet als instructie herkend, maar er stonden toch goed tips in voor de zeil en zwaardvoering.

Ik was al een eind op weg op de Amer en had inmiddels de Moerdijkbrug visueel, toen ik moest gaan beslissen of ik een volle ronde ging maken en om de noord terug naar het Jeppegat zou varen. Dat zou nog wel even in beslag nemen, zeker met de wind draaiend naar west, dus rechtsomkeert gemaakt en voor de wind met een mooie melkmeid en 5 knopen terug naar het spijkerboor gevaren. Daar de zeilen gestreken en even naar de jachthaven gevaren om het flesje nog eens te vullen.  Aldaar ook even een blik geworpen in de Aakvlaai, een kunstmatig gecreerd stukje Biesbosch door Staatsbosbeheer ontworpen als compensatie voor alle afgesloten kreken en sloten, en waar je gratis mag overnachten en kunt recreëren. Maar ik wilde toch even naar het Gat van Patsy om er een plons te nemen en zodoende wat af te koelen.

Aldaar aangekomen voor anker gegaan en even lekker uitgerust. Dat kan daar heel erg goed. Vervolgens terug naar het Jeppegat gevaren en daar ook nog even rondgedobberd, want het late middaglicht maakte er een mooi plaatje van. De bloeiende vlierstruiken leken in vuur en vlam te staan.

Afgemeerd ten 18.00 uur, een half uurtje later op weg naar Breda