Aankomst Jeppegat: 14.50 uur
Vertrek Jeppegat: 15.10 uur
Aankomst Jeppegat: 18.03 uur

Weer: Half bewolkt, 24 ° Wind ZZW kracht 2
Andy’s Almanak: Is het weekend in juni, dan is de rust op het water foetsie

Goeie grutten, wat was het een drukte op het water vandaag, lieve mensen.  Vanwege het feit dat ik a.s. maandag moet werken ben ik vandaag op zaterdag de wateren van de Biesbosch opgegaan. Er waren meer mensen met datzelfde idee!

Het was al laat dus ik op de motor naar de Amer om daar een stukje te gaan zeilen. Bovendien was het vanwege de drukte niet te doen om op de binnenwateren in de buurt van het Jeppegat te zeilen.

Eenmaal op de Amer de zeilen gehesen en hop daar gingen we! Windkracht 2 met rukjes 3 uit ZZW. Aan de wind dus even het fokje aantrekken om nog hoger aan de wind te komen en KRAAAAK!! daar ging het bakboords dekbeslag met schootklem en al.  Bleek dat dit met 4 schroefjes gemonteerd was. Ergens in1974 waarschijnlijk.  Ik heb nog de fokkeschoot via de kikker laten lopen, maar dat was wel lastig.

Ik besloot om maar terug te keren en alleen op het grootzeil voor de wind het Spijkerboor op te zeilen. Kwam ik daar nog Joost en Barry van Booze nog tegen in hun bootje.  Even verderop lag een jacht vast dat waarschijnlijk zo veel geld had gekost dat er geen vaarkaart meer vanaf kon.  Precies op de kruising van het Bovenste en Middelste Gat Van Het Zand was hij op de zandbank vast komen zitten,  net zoals mij ook wel eens is overkomen. Alleen had deze bak geen ophaalkiel zoals ik.  Maar hij had een welwillende Duitser in een speedboot bereid gevonden om hem op sleeptouw te nemen. Nu weet ik van mijn goede vriend en instructeur Frederik dat je wanneer je aan de grond bent gelopen, naar achteren moet omdat je daar nog niet was vastgelopen. Dat was beide schippers niet bekend en de Duitser trok hem naar voren, nog wat verder de bank op, tot zijn touw knapte.

Daarop is hij vertrokken om nieuw touw te halen of om nooit meer terug te komen. Ik weet het niet, want ik lag voor de wind en kon moeilijk manoeuvreren om te assisteren.  Wellicht ligt ’t ie er nu nog.