Vertrek Jeppegat: 11.27 uur
Aankomst Jeppegat: 17.52 uur

Weer: licht bewolkt overgaand in wolkenvelden, 25 °, windkracht ZW2 later W3

Passagier: Yoni Jansen

Onlangs kwam ik tot de schokkende ontdekking dat mijn goede vriend, medezeiler en ex-collega Yoni nog nooit op de Patsy  was geweest; sterker nog: hij had de boot ook nog nooit gezien. Daar moest snel verandering in komen en vandaag was het zover. We gingen een stukje varen.

Vanwege de zuidwester wind gekozen voor de bekende route die via het Buiten Kooigat, het Gat van de Slenk en het Gat van de Kerksloot  dwars door de Biesbosch gaat. Laten we deze doorsteek voortaan de Drie Gaten Route noemen.

Na een eerste vergissing in de route kwamen we toch in het Buiten Kooigat terecht alwaar de 2-takt omgeruild werd voor de fluistermotor. In deze smalle doorgangen is het fijn om niet al te veel herrie om je heen te hebben. Echter, de wind sterkte aan en dan is het wanneer deze van voren of opzij komt, lastig manoeuvreren. De Patsy is nogal windgevoelig.  Dus weer terug op de 2-takt.

Na deze mooie tocht de zeilen opgezet en de Amer opgestuurd. Aanvankelijk wat weinig wind, maar even later stak er toch een mooie bries op en konden we met halve wind een aardig vaartje maken. We hebben zelfs 6 knopen gehaald.

Ook een wijze les geleerd. We werden opgelopen door een redelijk groot zeiljacht en dan geld de regel: koers en vaart behouden.  Door een fout van mijn kant gingen we echter oploeven en dat scheelde weinig of we hadden van dichtbij kennis gemaakt met het jacht. De eigenaar reageerde laconiek en zei op mijn verontschuldiging dat het hem ook nog wel eens overkwam. We waren dus zo dicht genaderd dat er normale conversatie mogelijk was.

Dat weten we dus voor de volgende keer. Daarna zonder verder veel schade aan te richten weer het Spijkerboor opgestuurd. Waar we hier wind van achteren verwachten konden we het niet bezeilen. We gingen met een bol staande fok zelfs achteruit. We kregen het niet verklaard, en hebben dus de fok maar ingedraaid en op de motor naar het Gat van Patsy gevaren, alwaar we even een plons hebben genomen. Daarna terug naar het Jeppegat gevaren,  ook op de motor, want de wind was geheel weggevallen.

Dat bleek stilte voor de storm, want eenmaal op weg naar huis op de A27 ter hoogte van Oosterhout Zuid kwam er een korte maar zeer hevige regenbui over die een muur van water leek en waardoor het verkeer tot complete stilstand kwam.

Gelukkig was het maar van korte duur. Genoeg avontuur voor één dag.