4. Bij Carmen

¡Qué dia! Alles wat maar verkeerd kon gaan ging ook verkeerd vandaag mis amigos! Patrick werd om 7 uur ruw uit zijn slaap gewekt door, zo hij dacht, Carmen die op ons terras heen en weer liep, maar het bleek een uitgebroken paard uit de weide van de buurman te zijn. Deja vu hoor ik u roepen, en dat klopt. Vorig jaar hebben we precies hetzelfde meegemaakt toen Mijndert zijn heil buiten de wei ging zoeken, en ik de oude Tomás een of twee handjes heb geholpen om de zaken weer op orde te krijgen. Daar ik nog de schone slaap der onschuldigen sliep, is het grootste deel van de consternatie aan mij voorbij gegaan, maar toen Carmen wel op het terras verscheen was dat ook gedaan. Uitbundig als zij kan zijn ging ze te keer tegen het palen- en afraster bedrijf dat in haar ojos een belabberd resultaat had opgeleverd en eiste dat dit rapido werd opgelost. Daarbij maakte zij overbodig gebruik van haar gsm, want de goede man had haar ook zonder kunnen horen. Gelukkig stuurde hij een van zijn bekwaamste medewerkers namelijk Juan. Juan die volgens mij niet ouder dan 27 kan zijn, is een vakman in het repareren van hekwerken en doet dat bij voorkeur met ontbloot en fraai bovenlijf en slechts gekleed in een net te strakke korte broek. Caliente! Ik heb steeds goed opgelet of alles wel goed ging en of Carmen hem niet te veel afleidde.

Maar toen sloeg het noodlot toe en de stoppen door. Ook bij Carmen. We hadden van het een op het andere moment geen stroom meer en dat is ook voor ons een kleine ramp gezien het aantal oplaadbare apparaten dat dagelijks in de stopcontacten hangt. En dan heb ik het nog niet eens over de wijn in de koelkast. Ai dios mio! Een paar telefoontjes later bleek er een parajo (waarschijnlijk een raaf) tegen een van de contactpuntjes van de elektriciteitsmast in de omgeving te zijn gevlogen en daarbij geroosterd het leven had gelaten, en waardoor de halve valei nu zonder electriciteitsvoorzieningen zat. Er zat volgens Carmen niets anders op dan te wachten en dat deed zij ook prompt, haar werkzaamheden (waar volgens mijn helder inzicht geen spatje stroom voor nodig was) kwamen nu even op de tweede plaats.

Praktisch ingesteld als wij zijn gingen we para caminar en zijn gaan lunchen bij het zwembad waar het menu del dia bestond uit gazpacho, emperador en crema vanilla. Toen we een uurtje later weer op de finca waren was alles weer normaal en hoefden we ons geen zorg te maken over de temperatuur van de rode wijn die hier, jawel, koud gedronken wordt, hetgeen bij 36° een aangenaam verkoelend effect resulteert.

Daarna nog een paar baantjes in het stuwmeer getrokken en de avond afgesloten bij restaurant El Pijama met een drankje en een hapje, de problemen van de ochtend raakten snel op de achtergrond en ik ben benieuwd wat de volgende dag zal gaan brengen. Una vida dura zo’n vakantie!

Woordenlijst
¡Qué dia! – wat een dag!
Mis amigos – mijn vrienden
Ojos – ogen
Rapido – stante pede
Caliente – warm, heet
Ai dios mio! – o mijn god!
Para caminar – de kuierlatten pakken
Menu del dia – menu van de dag. 3 gangen en een drankje dat tussen de 9 en 12 euro kost en geserveerd wordt tussen twee en half drie. Ieder restaurant is bij wet verplicht een menu del dia aan te bieden.
Gazpacho – koude soep van komkommer, tomaat en een vleugje knoflook
Emperador – zwaardvis
Crema vanilla – crème brule maar dan met kaneel ipv geblakerde suiker
Una vida dura – een zwaar leven