5. El Salvador

Buenas dias Amigos,

Wanneer je zoals ik enige actividades deportivas ten uitoefening wilt brengen zul je dat hier in de Spaanse hooglanden ‘s ochtends moeten doen wanneer de allesverzengende hitte van de zon de koelte van el noche nog niet heeft verjaagd. Om ten laatste half acht zul je dan moeten aanvangen, anders is het te laat en is de kans op oververhitting te groot, met alle gevolgen, zoals blaren en thermische shock, van dien.

Daarna, genietend van een eenvoudig yoghurt-met-fruit desajuno en een taza zelfgebrouwen, jawel, met de originele Bialetti mocca-expres welke ons op alle viajes vergezeld, heerlijke koffie, bedacht ik me dat het vandaag moeilijk zou worden een verslag te schrijven. Vanwege de de warmte, die net nog aangenaam aanvoelt wanneer men in de schaduw vertoefd, hadden we niet zoveel energie om teveel activiteiten te ondernemen. Nu zijn wij ook heel goed in het niets doen en hebben, om dit hoy zo goed mogelijk te kunnen doen, de hamaca en strandbed opgetuigd op een stuk van het landgoed wat we aanvankelijk de heksenkring noemden, maar navraag bij de eigenaresse leerde dat de officiële naam Los Viejos Olivos is, dat staat voor De Oude Olijfbomen. Dit is een door Carmen gecreëerde lugar die, omdat ze de omringende olijfbomen niet of nauwelijks snoeit, de hele dag door schaduw brengt. En daar hebben we zo’n beetje de dag versleten. Spannend he?

Ik zou dus kunnen gaan vertellen dat ik daar een stukje heb geschreven over de ontsnapping van de caballos en de daaropvolgende stroomuitval, door een raaf veroorzaakt, maar dat zou een soort schriftelijk Droste effect creëren en dat is irritant. Welk effect? Hoor ik u vragen. Het Droste effect. Dat komt uit de fotografie en schilderkunst en is genoemd naar de bekende chocolade- en cacaofabrikant die een blik cacao op de markt bracht met daarop afgebeeld een zuster die een dienblad vasthoud met daarop hetzelfde blik als dat waarop zij afgebeeld staat en wat dus een tot in het oneindige reeks van herhalingen resulteert, ware het niet dat dit al snel tot niet meer waarneembare resoluties leidt. Nou, ja u begrijpt wat ik bedoel.

En net toe ik me bedacht dat we het verslag maar zouden laten voor wat het was, brak er toch weer paniek uit. Wat bleek? Onze Juan, die ik ayer nog enorm opgehemeld had vanwege zijn ongekende kwaliteiten alsmede zijn vakkennis betreffende weilandscheidingen, had toch ernstige steken laten vallen en was vergeten een rol grofmazig gaas op te ruimen, waardoor dit nu omwikkeld was om het been van een van de daar in de wei loslopende merries, welke daar overduidelijk last van had en omdat paarden nu eenmaal niet het technisch inzicht hebben dit zelf op te lossen, was er toch een probleem ontstaan. Ik zag dit met lede ogen aan en besloot om, temeer dat de merrie zelf vruchteloze pogingen ondernam, maar een handje te gaan helpen. De yegua was op zich allervriendelijkst en ik kon haar zonder problemen benaderen. Even was ik bang dat zij met haar poot, discúlpeme: been zou gaan trappen, waar paarden nu eenmaal om bekend staan, maar omdat dit toch in het gaas gevangen zat, was deze angst onterecht. Over die drie andere benen had ik verder nog niet nagedacht. Voorzichtig heb ik toen met wat gewrik en getrek uiteindelijk het gaas weten te verwijderen en de merrie liep even later dankbaar terug de wei in, en ik kreeg ter plekke de bijnaam El Salvador toebedeeld.

Het gaas had echter in mijn vinger geprikt waardoor een klein gaatje was ontstaan waar nogal wat bloed uit vloeide, waardoor dit erger leek dan dat het was. Carmen, bezorgd als zij is, bood direct aan om naar het dichtstbijzijnde hospitaal te rijden, maar ik kon haar overtuigen dat dit ook met behulp van het handige spuitbusje met vloeibare pleister van het Kruidvat, welk ik altijd bij de hand heb, gerepareerd kon worden. Je bent gecertificeerd BHV-er of niet.

Daarna nog een spelletje Spaans Monopolie gespeeld met Aaron, het zevenjarige zoontje van onze buurvrouw Patricia, die hier permanent resideert. Door de korte aandachtsspanne van Aaron, die de huur en andere kosten gewoon uit de bank betaalde, want zijn dinero was van hem, heeft het potje gelukkig niet erg lang geduurd.

Wat een dag. Gelukkig was er nog een flesje vino tinto.

Woordenlijst
Buenas dias – goeiendag!
Actividades deportivas – sportieve activiteiten
El noche – de nacht
Desajuno – ontbijt
Taza – tas ofwel kopje
Hoy – vandaag
Hamaca – hangmat
Ayer – gisteren
Lugar – plaats, plek
Caballos – paarden
Ayer – gisteren
Yuega – merrie
Discúlpeme – excuseert u mij.
Dinero – geld, het slijk der aarde
Vino tinto – rode wijn, hemelse drank gemaakt van blauwe druiven