6. Isla de Palomas

Daar stonden we dan voor het gesloten hek van Isla de Palomas, ook wel Isla de Tarifa of Isla de Juno genoemd. Ge kunt tenslotte geen namen genoeg hebben. Maar het was wel op slot. Dit voormalig eiland dat door middel van een pier aan het vaste land bij Tarifa tot schiereiland is gemaakt is het allerzuidelijkste puntje van Spanje en heeft een mooie vuurtoren. Maar het is ook een reservaat dus helaas voor de toeristen en dagjesmensen: u komt er niet in! Dat hadden ze wel eens in de reisfolder mogen vermelden! Nu is Tarifa zelf een havenstad en men komt er het liefst alleen om weg te gaan of om aan te komen en vervolgens op huis aan te gaan. En behalve een oud fort dat ge in ieder zichzelf respecterend klein tot middelgroot stadje kunt vinden was er niet veel bijzonders te ontdekken. Ja, van die glass-bottom boats waar toeristen per 500 stuks op worden vervoerd naar de straat van Gibraltar om er dolfijnen, walvissen, zeepaardjes en ander zeeleven te spotten. Nou, die heb ik al gezien dus laat maar zitten. Maar, en nu komt het: er zit een geweldig Italiaans restaurant tegenover de haven en daar kwamen we per toeval terecht. Heerlijke voorgerechtjes en pasta’s. Van echte Italianen. Restaurante Perbacco. Zegt het voort!

We hebben ook nog een tripje gemaakt naar Medina-Sidonia dat een halfuurtje landinwaarts van ons ligt en wordt beschouwd als een van de oudste steden van Europa . Maar wat heeft die Feniciërs toch bezield om iedere kolonie of nederzetting die ze stichtten boven op een berg te plaatsen? Echt handig is dat niet, zeker als toentertijd er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk was. Ja, je hebt mooie uit- en vergezichten en daarmee ook goed overzicht, maar men had ook een beetje vooruit kunnen denken en rekening kunnen houden met die arme toeristen die naar hun fraaie bouwsels en opgravingen zouden komen kijken. Mijn knieën zijn ervan versleten. Maar goed, de Stad van Sidon is een leuk uitstapje en met aardige mensen, maar neemt uw handen en voeten mee want het Spaans dat zij spreken is met zwaar Andalusisch dialect, doorspekt met een Fenicische tongval.