7. Trafalgar

Ik heb u reeds verteld dat wij bivakkeren in een alleraardigst appartementje in plaatsje Vejer de la Frontera, maar voor onze strandactiviteiten reizen we af naar het plaatsje Los Caños de Meca dat 15 km naar het zuiden is gelegen aan de baai van Trafalgar. “Daar heb ik eerder van gehoord” is een vaak gehoorde reactie. En dat kan. In het Engelse Londen is een beroemd plein dat Trafalgar Square heet. Dat hebben ze niet zo genoemd omdat ze de stranden hier ook zo mooi vinden, maar omdat de man wiens standbeeld daar op het plein staat, de Engelse admiraal Horatio Nelson hier de Frans-Spaanse coalitie vloot versloeg en in de pan hakte en historici menen dat Napoleon de slag nooit te boven is gekomen en dat het ook het begin heeft ingeluid van het verval van het grote Spaanse rijk. Dus waar ik hier schitterende uitzichten geniet met de vuurtoren van Trafalgar op de achtergrond, vond 211 jaar geleden een bloederige zeeslag plaats waarbij meer dan 6000 doden zijn gevallen waaronder Sir Horatio zelf. Vreemd genoeg hoor je de Spanjaarden hier zelden over.

Tot zover de geschiedenisles. Gisteren hadden we gebruik gemaakt van het fenomeen Tripadvisor om een goed restaurant te vinden waar men kwaliteit levert tegen schappelijke prijzen. Zo vonden we daar Corredera 55, een smaakvol ingericht etablissement met vrolijke bediening. En dezelfde naam als het adres. De camerero sprak vloeiend Spaans ondanks zijn niet alledaags Spaans voorkomen. Toen we de jongeman in het Engels met twee Engelanders aan de bar hoorden converseren konden we niet om het vette Nederlandse accent heen en jawel: nader onderzoek leerde dat hij uit Arnhem kwam, ooit een verkeerde afslag had genomen en nu een prima restaurantje bestierde waar we overheerlijk hebben gegeten. Een aanrader is de kip uit de oven en alle nagerechten.